Recensies

 

De zee die denkt aan lekker eten

 

Vandaag besloten we als FestivalNewsredacteurs ons te wagen aan een kleine receptie (we beginnen de trucks van de echte journalist te kennen). Gisteren hadden we ergens een uitnodiging gevonden voor een lunch in het Mommseneck restaurant op de Potsdammer Platz ter ere van de nederlandse deelname aan het festival. Eigenlijk was ze maar voor 1 persoon geldig, maar wie niet waagt die niet wint en wij zijn gewonnen!
Het etentje bestond uit een overvol buffet a volontee (in Duitsland hebben ze andere toetsenborden en sommige letters kan ik dus echt niet vinden) en dit allemaal voor de verniet (= niks dus). Eerst hebben we enkele keren genoten van de heerlijke spijzen, waaronder: rijst, pate, frikadellen, pasta,.....Daarna dronken we van de overheerlijke aspergesoep en genoten we nog van het dessertenbuffet met kaastaart, appeltaart, fruitsla,....
Op deze lunch geraakten we ook aan het praten met Gert de Graaff. Vandaag speelde er een film van hem en hij zou wel aan de inkom staan om ons binnen te kunnen laten. Om misverstanden te vermijden en geen onnodige zoekacties te starten zijn we dit dan toch maar eerst heel lief aan onze leerkrachten gaan vragen, die ons natuurlijk lieten gaan. Aangekomen in de "International" cinema namen we onze plaatsen in en genoten? eerst van een kortfilm. Er kwam niets anders in voor dan een geanimeerde, vage vos die aan het lopen was.
Daarna begon het echte werk. Gert de Graaf zijn film "De zee die denkt" is een echt meesterwerk. Het is een zeer diepzinnige, filosofische film waarvan je het verhaal niet kan vertellen. De hoofdgedachte is "Ik bestaat niet" Vanaf het moment dat je iets denkt, ben je niet meer jezelf. Bijvoorbeeld, in het begin van de film, was er een straatinterview. De interviewer vroeg aan voorbijgangers: "Wat ben jij?" De mensen antwoorden dan met: een ruitenwasser, vader van 2 kinderen, een man, ... Maar dat klopt niet. Dat zijn enkel gedachten, en als je aan iets anders denkt, verdwijnen die eerste gedachten.
Je kan jezelf het beste vergelijken met een lege zandvlakte. Zelf ben je niets anders, maar als je aan iets denkt, komt er opeens een gebouw op die vlakte. Eigenlijk is deze stelling heel paradoxaal, aangezien je niet mag denken. Dan kan je ook niet bedenken wat je dan wel mag doen, en wat je moet doen als je jezelf bent vergeten. Misschien zou je ook kunnen zeggen: " Ik denk, dus ik ben niet".
Gert de Graaf heeft zich 13 jaar met deze film bezig gehouden, hij heeft het scenario geschreven, gefilmd, geregisseerd en gemonteerd. Hij heeft al zijn ideeen in deze film gestoken, dus hij heeft niet meteen inspiratie om een volgende te maken. De cadrages, filmtechnieken en muziek zijn adembenemend, net zoals de gedachtengang die door de film loopt. Het is echt een aanrader.
Gaan kijken is dus de boodschap.

 

Ellen Pleysier & Sam Maerschalck, FestivalNews, 14-2-2001

 

terug naar de recensie-overzichtspagina